Firemní večírek by měl být především přirozený, nenucený, nestrojený, a pokud možno neformální. Lidé se chtějí před svátky bavit, nasazovat masku přetvářky i na oslavě jaksi nemá smysl.
Dotazník
O dotaznících panují různé nelibé zvěsti. Někteří z nás je dobře pamatují ještě ze socialistického státního systému, tehdy museli lidé povinně vyplnit své rodinné poměry, pochopitelně pravdivě, neboť jim za smyšlené údaje hrozil postih.
Dotazník ohledně volné zábavy na firemním večírku, to je něco jiného. Zkuste něco takového navrhnout svému šéfovi, a pokud zrovna vy jste tím šéfem, inspirujte se nápady, jimiž by vám mohli vaši kolegové celou situaci usnadnit. A na co se ptát?
Ptejte se raději anonymní formou, lidé se více otevřou
Na hudební produkci – jakou kapelu najmout, nebo zda dokonce nerealizovat hudební doprovod z vlastních řad. Jakou formu pohoštění – kdo preferuje sladkosti, kdo dává přednost slaným hackerům, obloženým chlebíčkům, zda někdo nemá raději vegetariánské či veganské pochutiny. Jaké nápoje vybrat, strefit se do množství a sortimentu tak, abyste se zavděčili všem, je takřka nemožné. Dotazník může být klidně anonymní a takto byste mohli mít na stole dokonalou soupisku pro nákup všech ingrediencí.
Firemní večírek, to však není jen „Show must go On!“ Je to vynikající příležitost rozebírat události soukromé i firemní formou debaty. Zpravidla se v průběhu času účastníci večírku roztříští na menší skupinky, které mezi sebou konverzují, a bylo by vhodnější po úvodní společenské pasáži ponechat více prostoru klidu, uvolnění a relaxaci. Vždyť se večírku účastníme, abychom si odpočinuli, stresu zažijeme v průběhu roku více než dost .
Co je vhodné, a co ne
Zkušenosti z firemních večírků potvrzují, že každý z nich by měl probíhat v duchu přibližně podobném atmosféře pracoviště v průběhu kalendářního roku. Neměl by zkrátka příliš vybočovat, moc dobře na zaměstnance nepůsobí, jestliže vám firma v průběhu roku nezajistí žádné benefity, k narozeninám nedostanete ani obyčejnou propisku, a na Vánoce se stoly prohýbají pod horou kaviáru, ústřic, a pod bednami značkového tvrdého alkoholu. Večírek by zkrátka neměl být falešný a předstíraný a raději na něj zapomeňte v kolektivu, kde se lidé vzájemně moc „nemusí“.